Special 40 – nieuwe afwerking
1 mei 2020
Afschakeling analoge tv door Telenet
3 oktober 2021

Dynaudio Heritage Special

Dynaudio lanceerde net hun nieuwste telg van de familie: de Heritage Special. De beste speaker die ze tot nog toe op de markt hebben gebracht. Concepts is één van de drie verdelers in België die dit unieke stuk in haar gamma heeft. De oplage is bovendien beperkt tot 2500 stuks.

Contacteer ons voor meer info via info@concepts.be of via +32 9 360 55 22.

Speciaal in alle opzichten

De Heritage Special is van top-tot-teen, van binnen en van buiten, volledig met de hand gemaakt in Skanderborg, Denemarken. De ontwikkeling van het Heritage Special project begon in het grootste geheim, als een ‘off-the-radar’ project binnen Dynaudio Labs, en is nu klaar om onthuld te worden.

Prijs: €3.000 per stuk of €6.000 per paar.

Handgemaakte kasten

De Heritage Special, geleverd in een gelimiteerde oplage van 2500 paren wereldwijd, maakt gebruik van een 19 mm dikke MDF-kast die is afgewerkt met een duurzaam geproduceerd Amerikaans walnootfineer. De kast is intern verstevigd en met een dikke laag bitumen bekleed om zodoende ongewenste resonanties te minimaliseren. Ieder vel fineer (inclusief de dunne lijststroken rond het frontpaneel) dat de fabriek binnenkomt wordt op zijn metgezellen afgestemd - en voor elk luidsprekerpaar exact gematched – om zodoende een volledige consistentie binnen de serie te kunnen garanderen. De behuizing doorloopt na het fineren nog drie nauwgezette schuur- en lakprocessen. Het duurt dan ook iets meer dan drie dagen om een Heritage Special behuizing van begin tot eind te bouwen.

Premium tweeter-technologie

De metalen frontplaat is identiek aan die van de nog steeds zeer geliefde Esotar T330D tweeter. Achter deze frontplaat zit echter een moderne Esotar 3-tweeter (dezelfde als in de topklasse Confidence-serie). Het is de beste, meest geavanceerde tweeter die Dynaudio ooit geproduceerd heeft - met een grotere absorptiekamer, een krachtig, aerodynamisch gevormd neodymium magneetsysteem, de unieke resonantie-verminderende Hexis-binnenkoepel en Dynaudio's kenmerkende, nauwkeurig gecoate soft-dome-diafragma.

Wooferontwerp van topniveau

De mid/laag-unit van de Heritage Special is een supercharged versie van de unit die je kon vinden in de nu gediscontinueerde, bijna €65.000 kostende Evidence Platinum-serie. Opvallend detail is dat de rand van de woofer over de kenmerkende groef in het frontpaneel uitsteekt, net zoals dat in het verleden het geval was. Deze 18W75 XL Heritage Special MSP Woofer (niet alle namen hoeven sexy te klinken) heeft dezelfde, zeer herkenbare opbouw van het diafragma (met de bekende grote spreekspoelkap) als die van de Evidence-versie, maar tilt de onderliggende technologie naar een nieuw niveau:

  • De woofer heeft een intern magneetsysteem. De daarvoor benodigde ‘oversized’ spreekspoel maakt gebruik van de bekende hexagonale aluminium spreekspoeldraden, maar heeft in de Heritage Special uitvoering een glasvezel spreekspoeldrager.
  • Het nieuwe magneetsysteem gebruikt zowel neodymium- als ferrietmagneten om de flux rond de wikkelingen van de spreekspoel nauwkeurig onder controle te houden. Hierdoor wordt de zogeheten tweede harmonische vervorming drastisch verminderd en de transparantie van de weergave verbeterd.
  • De nieuwe asymmetrische Nomex-spider, zoals die ook te vinden is in de Confidence- en Contour i-serie, geeft nog meer controle over de uitslag van de lange slag woofer.

Unieke wisselfilter

Het ‘brein’ van de luidspreker, het wisselfilter, is helemaal in eigen huis ontworpen. Het is een klassiek Dynaudio 1e orde wisselfilter, en is volledig opgebouwd met hoogwaardige componenten van de Duitse fabrikant Mundorf (inclusief de bekende Evo Oil-condensatoren), aangevuld met door Dynaudio Labs gespecificeerde, op maat gemaakte onderdelen. Het wisselfilter maakt gebruik van impedantiecorrectie- en time-alignment-technologieën voor iedere individuele driver om zodoende een soepele overgang tussen beide drivers te kunnen garanderen.

In de luidsprekers vind je ‘Van den Hul's CS12 12 AWG’-bekabeling en een dempingsmateriaal van Zweeds fabrikaat. Om absoluut niets aan het toeval over te laten heeft Dynaudio gekozen voor de zeer hoogwaardige ‘710 Cu mC NextGen’-luidsprekerterminals van de Duitse fabrikant WBT.